Tijdens de protestmars droegen omwonenden een groot spandoek mee. (tekst: Erik van Leeuwen; foto: Tamara Poot)
Tijdens de protestmars droegen omwonenden een groot spandoek mee. (tekst: Erik van Leeuwen; foto: Tamara Poot)

Petitie en protestmars tegen groot AZC

Algemeen 571 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Omwonenden van de locatie aan de Zuidplasweg waar mogelijk een opvanglocatie voor vluchtelingen komt, lieten afgelopen week op diverse fronten van zich horen. Voorafgaand aan het raadsdebat, dat was aangevraagd door PvdA/GroenLinks, NEZ, SP en de VVD, werd uit protest tegen de collegeplannen een mars gelopen vanaf het Orchideeveld naar het gemeentehuis. De tocht begon met een handjevol mensen, onderweg sloten tientallen bewoners aan. Voor het gemeentehuis overhandigde Cees Bakx, woordvoerder van het bewonersplatform, een door dertienhonderd mensen ondertekende petitie aan burgemeester Han Weber. 

“Het aantal ondertekenaars van de petitie tegen een groot azc geeft aan dat het een breed gedeeld gevoel is”, zei Cees Bakx, die later ook insprak bij de gemeenteraad en daar herhaalde dat inwoners niet tegen de opvang van vluchtelingen zijn, maar dat het aantal van driehonderd de omgeving schrik aanjaagt. “Waarom niet spreiden over de dorpen?”, vroeg hij aan college en raad. “Vier keer 75 vluchtelingen, dat is veel beter te behappen dan driehonderd man op een kluitje.”

Naast Bakx waren er nog drie insprekers. Lies van Dijk, woonachtig in de naastgelegen polder, wees als ecoloog op de natuurschade die zij verwacht. “Het gebied is deel van een groter ecologisch raamwerk; een prachtig gebied met grutto’s, kieviten en konijnen. Waarom zouden we die verstoren?” Zij vreest ook dat het met de rustige woonomgeving gedaan is, als er een locatie komt voor driehonderd vluchtelingen. “Rustig de hond uitlaten is er dan niet meer bij. Ik zal altijd een groep mensen tegenkomen.”
Inspreker Pim van Delft wees met nadruk op de risico’s van een opvanglocatie voor vluchtelingen. “Als inwoners zullen we worden blootgesteld aan onveiligheid. Nieuwerkerk is een prachtige, rustige omgeving, dat zal gaan veranderen.” Hij somde een lijst op van incidenten als steekpartijen in azc’s in den lande. “De burgemeester heeft gelijk als hij zegt dat hij niet kan garanderen dat er nooit iets kan gebeuren, maar er worden extra risico’s genomen en wij vragen ons af of het waarborgen van die veiligheid kan.”
Patrick Vogelaar richtte zich op de leefbaarheid in de buurt, die in zijn ogen ernstig onder druk zal komen te staan. “Ik kijk uit op de locatie. Mijn woning zal meteen veertigduizend euro minder waard worden. Die is wel mijn oudedagsvoorziening.”
De omwonenden hadden ook kritiek op het democratische gehalte van het besluit om driehonderd vluchtelingen op de locatie Zuidplasweg te huisvesten. “Bewoners voelen zich gepasseerd; de gemeenteraad is buitenspel gezet”, zei Bakx. “Waarom niet gekozen voor het Waddinxveense model, waarbij inwoners kunnen meedenken over locaties en waarbij de gemeenteraad het laatste woord heeft?”