Actiecomité Behoud IJsselpark wil bouw van permanente en tijdelijke scholen in het IJsselpark te voorkomen.
Actiecomité Behoud IJsselpark wil bouw van permanente en tijdelijke scholen in het IJsselpark te voorkomen. Erik van Leeuwen

Raad eist verslag mét bewonersinbreng

Algemeen 349 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Het college is door de gemeenteraad op de vingers getikt voor de manier waarop dat is omgegaan met de bijdrage van inwoners in het proces voor de nieuwbouw van scholen in de Nieuwerkerkse wijk Zuidplas. Op last van de raad moet het participatieverslag worden aangepast.

Door Erik van Leeuwen

In een ‘meedenksessie’ in december vorig jaar konden omwonenden, die vertegenwoordigd zijn in een klankbordgroep, hun inbreng bij de plannen geven. Bij het uitkomen van het verslag zagen de participanten ingebrachte punten onvoldoende terug in de inhoud.

Wethouder Wybe Zijlstra gaf vorige week in de gemeenteraadsvergadering aan dat er een verschil van interpretatie aan de kwestie ten grondslag ligt. Hij stelde namens het college voor om de inbreng van de omwonenden toe te voegen aan het gemeentelijke verslag. Daarmee ging de raad niet akkoord. Een motie van SP, ChristenUnie/SGP en VVD om het verslag aan te passen, werd raadsbreed gesteund.
Het participatieverslag maakt onderdeel uit van het proces om in de wijk Zuidplas tot ontwikkeling van nieuwe basisscholen te komen. De gebouwen van de Prins Willem-Alexander school, de Gideonschool en De Wingerd moeten worden vervangen.

Participatie is één van de onderdelen waarop de gemeenteraad een besluit moet nemen waar de nieuwe scholen moeten komen. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad eind mei een raadsvoorstel van het college gaat behandelen. Daarbij wordt bepaald op welke locatie de nieuwe schoolgebouwen komen. Als de locatie is of locaties zijn vastgesteld, gaat de tweede fase van het traject in. Daarbij kunnen inwoners ook meedenken en -praten over de invulling van die locaties.

Vanaf het moment dat het college aankondigde de scholen in de wijk Zuidplas te gaan vervangen, zit er veel spanning op het onderwerp. Actiecomité Behoud IJsselpark werd door omwonenden opgericht om bouw van permanente en tijdelijke scholen in het IJsselpark te voorkomen. De sfeer tussen college en Behoud IJsselpark is grimmig. Dat kwam vorige week ook tot uiting in de raadzaal. Burgemeester Han Weber moest ingrijpen en schorste de vergadering omdat inwoners op de publieke tribune zich regelmatig met het debat bemoeiden en waarschuwingen om daarmee te stoppen, negeerden. “Het is bij een politiek debat volgens goed democratisch gebruik niet toegestaan aan mensen op de publieke tribune om hun goed- of afkeuring te laten blijken over de inbreng van een spreker. Een spreker moet zich vrij kunnen uiten, zonder last te hebben van enige druk”, aldus Weber.