Als verpleegkundige ziet Simone verschillende patiëntengroepen op haar spreekuur of tijdens visites waaronder de oncologie patiënt.
Als verpleegkundige ziet Simone verschillende patiëntengroepen op haar spreekuur of tijdens visites waaronder de oncologie patiënt. Robbert Roos
Advertorial

‘Mensen attenderen op de mogelijkheden van Centrum Camino’

Algemeen 192 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Wanneer je met kanker geconfronteerd wordt is niets meer wat het was. Je krijgt te maken met veel verdriet, maar ook met vragen en onzekerheden. Centrum Camino in Nieuwerkerk is een inloophuis voor inwoners van Zuidplas en omgeving die leven met kanker, hun naasten en nabestaanden. Hier ben je welkom als je zelf ziek bent of bent geweest, maar ook als iemand in je omgeving kanker heeft of daaraan is overleden. Verpleegkundige Simone Breedvelt uit Moordrecht is werkzaam bij huisartsenpraktijk De Heer, Van Gorcum en Bom in Nieuwerkerk aan den IJssel. Hier attendeert zij mensen op de mogelijkheden van Camino.

Als verpleegkundige ziet Simone verschillende patiëntengroepen op haar spreekuur of tijdens visites waaronder de oncologie patiënt. De afgelopen vijf jaar heeft zij zich onder andere bezig gehouden met ondersteuning van deze groep. Daarvoor werkte ze tien jaar als oncologie- en palliatief verpleegkundige op de afdeling oncologie in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Door een artikel van Engelien Geerdink-Officier over oncologiebegeleiding in Hart van Holland hoorde Simone voor het eerst over Camino. “Toen ik bij deze huisartsenpraktijk ging werken heb ik in het begin goed rondgekeken welke voorzieningen er al zijn. Toen ik Camino tegenkwam ben ik een keer gaan kijken welke mogelijkheden zij bieden.”

De ondersteuning van huisartsen op het gebied van oncologie is – in tegenstelling tot die van veel andere aandoeningen – betrekkelijk nieuw. Daarom schreef Simone samen met een aantal collega’s en Engelien een werkwijze voor verpleegkundigen en POH’s. “Door de vergrijzing en het feit dat we steeds ouder worden krijgen steeds meer mensen met kanker te maken. Als de diagnose eenmaal is gesteld is het ziekenhuis vaak de hoofdbehandelaar en raakt de patiënt bij de huisarts uit beeld. Die ziet de mensen vaak pas weer terug als de behandeling klaar is en er restklachten zijn, of als er geen verdere behandeling meer mogelijk is.” Aan Simone werd gevraagd om te kijken hoe er daarop ingespeeld kon worden.

“De aanpak in het ziekenhuis is vaak medisch en gericht op behandelen”, weet zij uit ervaring. “Ik kijk juist meer vanuit de thuissituatie en vanuit het oogpunt van andere gezinsleden die vaak dezelfde huisarts hebben. Ik probeer te achterhalen hoe het thuis gaat, waar men tegenaan loopt en of er andere hulpvragen zijn. In die gesprekken breng ik Camino vaak ter sprake. Dat kan in alle fases van het ziekteproces en de behandeling.”
Als grote plus van het inloophuis noemt Simone de laagdrempelige- en informele sfeer, en de warme zorg. “De vrijwilligers zijn enorm betrokken en bieden een luisterend oor voor wie daar behoefte aan heeft. En dat allemaal in huislijke sfeer.” Simone benadrukt dat niet alleen patiënten welkom zijn, maar ook hun familieleden of naasten. Voor wie twijfelt of Camino iets voor hem of haar is, heeft ze maar één advies. “Ga gewoon een keer langs tijdens een van de activiteiten of inloopochtenden zodat je zelf kunt zien en ervaren of het iets voor je is.” Wil je meer weten of deelnemen aan een van de activiteiten? Kijk dan op https://www.centrumcamino.nl/ of bel met tel: 06 30228683