Consistent in het stemmen: ook bij de Nota van Uitgangspunten voor het Vijfde Dorp stemde de SP-fractie tegen.
Consistent in het stemmen: ook bij de Nota van Uitgangspunten voor het Vijfde Dorp stemde de SP-fractie tegen. Archief HvH

Vakantieoverleg over Vijfde Dorp

Algemeen 645 keer gelezen

Zuidplas - Achter de coulissen wordt bij gemeente Zuidplas gezocht naar een manier om de impasse te doorbreken die is ontstaan bij de besluitvorming over het Vijfde Dorp. Zelfs tijdens het vakantiereces wordt koortsachtig overleg gevoerd.

Afgelopen week zaten vertegenwoordigers van de grootste raadspartijen met wethouder Jan Willem Schuurman en de ambtelijke staf om de tafel. Het doel is om een oplossing te vinden voor de politieke patstelling. Het college ziet volgende week graag een positief besluit over het Vijfde Dorp, maar ‘het middenveld’ is nog niet overtuigd. VVD, CDA, NEZ en PvdA-GroenLinks zijn er nog niet over uit of een snel besluit goed is voor Zuidplas. Aan de andere kant willen ze ook niet dat de kosten voor het dorp verder oplopen; bij uitstel van het besluit gebeurt dat volgens het college doordat op 19 mei het eerste recht van de gemeente op gronden van particulieren afloopt. De partijen willen al helemaal niet het risico nemen van het tegen de haren instrijken van de provincie en Rotterdam.

“We zitten klem”, zei Martin Damen (PvdA-GroenLinks) afgelopen week. Hij noemt het bestemmingsplan dat nu voorligt ‘een slecht raadsvoorstel’. “Maar het alternatief is nóg slechter.”

Raad onder enorme druk
In 2019 stemden alle partijen, op de SP na, voor het masterplan van het middengebied. Het college hoopt de komende weken ook die steun te veroveren. Van ChristenUnie/SGP en D66 is het zeker dat ze voor gaan stemmen, zoals ook vaststaat dat de SP tegen het bestemmingsplan is. Van de andere partijen is niemand tegen het Vijfde Dorp, maar die vinden dat het plan nog veel niet afgemaakte dossiers heeft. Dat is ook de kritiek van het Platform Middengebied, dat vorige week een petitie startte tegen het bestemmingsplan. Volgens voorzitter Fred Boevé kan het plan nog wel even wachten. “De raad wordt angst aangepraat”, zei hij vorige week. “En daarmee wordt de raad onder enorme druk gezet.”

Paul van Drenth (NEZ) kan zich vinden in die kritiek. “Wij voelen ons gechanteerd. Dat zijn harde woorden, maar zo voelen we dat”, laat hij weten. 

Hij en Martin Damen zeggen dat het plan om in het Vijfde Dorp tien appartementengebouwen met acht woonlagen te bouwen, exemplarisch is voor het Vijfde Dorp. “Het plan staat zó financieel onder druk dat dit moet”, zegt Van Drenth. “Als we minder hoog bouwen, komt de woningcorporatie niet uit en gaat het feest niet door”, reageert Damen.

Lichte beweging
Bronnen melden dat de gesprekken tussen college en partijen er vooral op gericht zijn om wensen van de gemeenteraad op een of andere manier te vervullen. Tijdens de laatste raadsvergadering zei een balende wethouder Jan Willem Schuurman dat dát lastig is, omdat onvoldoende onderbouwing op die punten het bestemmingsplan bij de Raad van State kwetsbaar maakt. Volgens dezelfde bronnen is er nu lichte beweging. De raad hamert op intentieovereenkomsten. Een belangrijk punt is de invloed van de raad in de toekomst op de uitvoering van het plan. De raad wil tijdens de ontwikkeling van het Vijfde Dorp niet langs de zijlijn zitten en waar mogelijk kunnen ingrijpen. (Erik van Leeuwen)