Jan Baas: 'Gewoon bouwen aan de bestaande dorpen. Dat gaat prima.' (foto: archief HvH)
Jan Baas: 'Gewoon bouwen aan de bestaande dorpen. Dat gaat prima.' (foto: archief HvH)

SP: ‘Beter 2500 woningen bouwen in Nieuwerkerk-Noord’

Politiek 407 keer gelezen

Zuidplas – Zuidplas had er beter aan gedaan om vol te gaan voor Nieuwerkerk-Noord dan voor bouw van het Vijfde Dorp. Dat zei SP-fractievoorzitter Jan Baas 23 april in de gemeenteraad.

Volgens Baas hadden de ongeveer 2500 woningen die in Nieuwerkerk-Noord gebouwd hadden kunnen worden veel beter gepast bij de grootte van Zuidplas. “Dat hadden we als gemeente prima kunnen realiseren.”

Baas reageerde daarmee op kritiek van D66-raadslid Ryan Adriaanse. De ‘pitbull’ van de collegepartij vond dat de SP zich aan de verantwoordelijkheid onttrekt door tegen het Vijfde Dorp te zijn. “Wat wij nodig hebben zijn woningen. Er is een ernstige woningnood”, beet hij Baas toe.

Die antwoordde dat er al honderd jaar woningnood is. “Het tekort aan woningen is er al sinds jaar en dag. Ook het Vijfde Dorp gaat het niet oplossen.”

Volgens Baas, die vanaf het begin tegen het Vijfde Dorp is, zijn er genoeg alternatieven in Zuidplas zelf. “Gewoon bouwen aan de bestaande dorpen. Dat gaat prima, zie Esse Extra in Nieuwerkerk, zie De Brinkhorst in Moordrecht en zie de Jonge Veenen in Moerkapelle. We hoeven hier toch niet het probleem van Nederland op te lossen?”

Toen de provincie haar goedkeuring verleende voor ontwikkeling van het Vijfde Dorp, deed zij meteen grootschalige woningbouw voor Nieuwerkerk-Noord in de ban. Pas vanaf 2035 mag daar weer gebouwd worden. Dit tot grote frustratie van inwoners van en ondernemers in het gebied, die niet weg kunnen en ook niet kunnen uitbreiden. ChristenUnie/SGP pleitte er daarom onlangs in deze krant voor om alternatieve opties voor ontwikkeling van het gebied te onderzoeken.

Paul van Drenth (NEZ) waarschuwde in de raad dat er niet zomaar vanuit gegaan kan worden dat er in Nieuwerkerk-Noord massaal gebouwd kan worden in de toekomst. “Het is al een tijdje bekend dat de bodem daar slap is, naar beneden loopt en dat er veel nodig is om de grond te stabiliseren als je aan grootschalige woningbouw gaat doen. Met andere woorden, het wordt een dure business. Daar zul je rekening mee moeten houden. Zó makkelijk is het dus ook niet om daar te gaan bouwen.” (Erik van Leeuwen)