Chris Rijkaart van Capellen probeert zich te ontdoen van een tegenstander. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Chris Rijkaart van Capellen probeert zich te ontdoen van een tegenstander. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

De IJssel ziet laatste hoop vervliegen

Sport 469 keer gelezen

HOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel – Het lot van De IJssel lijkt zo goed als bezegeld in de eerste klasse. Na de verloren kelderkraker tegen Schiedam (1-3) kijkt de Nieuwerkerkse formatie het degradatiespook recht in de ogen.

De IJssel heeft nog wel een theoretische kans om zich te handhaven, maar met duels tegen topploegen Hudito en Houten voor de boeg is er niemand in het Nieuwerkerkse kamp die nog gelooft in een ontsnapping. “We staan twee punten achter op Barendrecht en vier op Groen Geel. Zelfs als we van Groen Geel winnen, zijn we er nog niet. Ik zie ons niet winnen van Hudito of Houten”, zei de aangeslagen trainer Mathieu de Jong.
De oefenmeester en zijn team wisten dat het zondag tegen Schiedam moest gebeuren; de wedstrijd moest drie punten opleveren. Knokken deed De IJssel, maar na vier kwarten stond de ploeg ontredderd met lege handen (1-3).
De pech die De IJssel dit seizoen heeft, leek zich in het kwadraat te herhalen in de wedstrijd tegen Schiedam. Dat begon al in het eerste kwart, waarin een loepzuivere goal van Thijs van Eck werd afgekeurd en even later een onterecht gegeven strafcorner - aanvoerder Vincent Martens kreeg de bal niet tegen zijn voet, maar tegen zijn hand - de inleiding was van de 0-1 van de bezoekers. Dat tussendoor nog twee dubieuze beslissingen in het nadeel van De IJssel uitvielen, resulteerde in frustratie aan Nieuwerkerkse kant. De arbitrage, van zeer matig niveau, beantwoordde dat met een regen aan kaarten.
Dat had zijn weerslag in de tweede helft toen Mark de Rijke voor een overtreding op de middenlijn zijn tweede gele kaart kreeg en De IJssel met tien man verder moest. In alle hectiek daarop kreeg ook assistent-coach Axel Groothuis de rode kaart. “Die scheidsrechter voelde totaal niet aan wat vier dubieuze beslissingen in ons nadeel met ons als team deed. Hij had geen enkel begrip voor die emotie”, reageerde Vincent Martens.
“Emotie kan en mag natuurlijk”, vulde De Jong later aan. “Maar we horen dat als team wel beter onder controle te hebben. Je wint er uiteindelijk niets mee.”
De kaartenregen had in elk geval niet tot gevolg dat De IJssel de handdoek in de ring wierp. Met tien tegen elf werd in het laatste kwart nog een alles-of-nietsoffensief ingezet. Schiedam kwam ondanks een mannetje meer onder grote druk te staan. Ook toen de gasten op 0-2 waren gekomen, gaf de thuisploeg niet op. De 1-2 van Julius Robbemond wakkerde het bijna gedoofde Nieuwerkerkse vuurtje aan. De hoop op de gelijkmaker bleef tot de laatste minuut, totdat Schiedam keeper Pascal Martens voor de derde keer passeerde. “We hebben zo veel pech gehad dit seizoen”, zei Vincent Martens. “Eigenlijk zat alles van die pech vandaag in deze wedstrijd verstopt.”
Degradatie is in zijn ogen onnodig. “Maar we hebben het er zelf naar gemaakt: onderling gedoe, minder trainen.” Met De Jong kwam hij tot de conclusie dat de Nieuwerkerkse hoofdmacht in een ‘transitiefase’ verkeert. “De generatie op wie jarenlang  is geteerd gaat langzamerhand stoppen.” De Jong: “We moeten proberen deze ploeg voor het grootste deel bij elkaar te houden. En daarnaast parels uit de jeugd de kans geven om zich optimaal te ontwikkelen.”