Tijdens de dagbesteding zijn er verschillende mogelijkheden zoals gym, puzzelen of lezen.
Tijdens de dagbesteding zijn er verschillende mogelijkheden zoals gym, puzzelen of lezen. Mirjam Lems Fotografie
ADVERTORIAL

‘Persoonlijke aandacht en een betekenisvolle daginvulling in een gezellige sfeer staan bij ons centraal’

Zakelijk 251 keer gelezen

Vivere Verzorgd Wonen in Moordrecht is ontstaan vanuit Sanare Zorg & Welzijn; een zorgorganisatie waar je terecht kunt voor professionele zorg en begeleiding. Vivere Verzorgd Wonen is een kleinschalig woonzorgcentrum en is gespecialiseerd in de zorg voor- en ondersteuning aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) of een chronische ziekte. Daarbij staat de kwaliteit van leven van de cliënt centraal. Ook biedt Vivere (prikkelarme) dagbesteding.

Als iemand getroffen wordt door niet-aangeboren hersenletsel zoals dementie, dan treft dat niet alleen de persoon zelf, maar ook diens directe omgeving. Wat is een goed moment om in actie te komen, en waar kun je dan terecht? “Als mensen bij ons aankloppen voor dagbesteding hebben ze vaak al een heel traject doorlopen”, vertellen Suzanne Suiker en Marjolein Bakker van Vivere. “We merken regelmatig dat mensen ons pas in een laat stadium van het ziekteproces inschakelen. Vaak op het moment dat ze in de thuissituatie al overlopen en een zinvolle dagbesteding een gepasseerd station is.” In zo’n situatie is opname in een verzorgingshuis vaak de enige optie.

Dat is een gemiste kans. Regelmatig bezig zijn houdt de hersenen actief en het lichaam gezond. Dingen die voorheen de dag vulden en het leven de moeite waard maakten, komen onder druk te staan. Ook relaties en de plek in de samenleving worden ingewikkelder. Hoe kunt u bij (beginnende) dementie nu zo lang mogelijk de regie over uw leven houden? Met zinvolle dagbesteding kan het verloop van het ziekteproces van de cliënt worden vertraagd, worden familie en mantelzorgers ontlast en blijft de cliënt zo lang mogelijk actief meedoen in de maatschappij. Daarom is het goed om in een zo vroeg mogelijk stadium aan de bel te trekken. Niet alleen in het belang van de cliënt, maar ook in die van de mantelzorger.

Vivere beschikt over een vast team goed opgeleide (zorg)professionals en vrijwilligers. Zo zien cliënten steeds weer dezelfde vertrouwde gezichten die precies weten welke zorg bij hem of haar past. “Er zijn mensen die bij het woord dagbesteding direct denken: dat is niets voor mij. Daarom spreken we liever van een ontmoetingscentrum met een zinvolle invulling van de dag”, vertelt Suzanne. “Omdat de cliënt bij ons centraal staat, kijken we welke activiteit het beste bij hem of haar past”, vult Marjolein aan. “Iemand vervult in zijn of haar leven veel verschillende rollen. Na de diagnose worden die rollen je vaak ontnomen en ben je ineens patiënt. “We proberen naar het geheel te kijken en met onze activiteiten daarop aan te sluiten. Dat is echt maatwerk.”

De sfeer bij Vivere is laagdrempelig en ontspannen. Niets moet en er is veel mogelijk. Zo is er een wandelgroep voor mensen van de dagbesteding waaraan ook mensen uit de buurt deel kunnen nemen, maar is er ook ruimte om elkaar te ontmoeten en spelletjes te doen. “Er is een groep mannen die hier gezellig samen biljarten en ondertussen nieuwe vrienden maken.” Regelmatig zijn er leuke activiteiten buiten zoals een bezoek aan vogelpark Avifauna of een wandeling met bezoek aan een horecagelegenheid. Om gebruik te maken van de mogelijkheden die Vivere biedt kan via de huisarts een aanvraag voor een indicatie vanuit de WMO of WLZ in gang worden gezet.

“Als je denkt dat onze zinvolle dagbesteding iets voor jou of jouw partner is kom dan vrijblijvend een keer langs om kennis te maken”, adviseren de dames. “Je bent altijd welkom om een dagdeel mee te draaien en zo de sfeer te proeven.” Kijk voor meer informatie op: https://www.viverewonen.nl/