Afbeelding

Woningbouwplan Van ’t Verlaat en Zevenster goedgekeurd

Juridisch 446 keer gelezen

Zevenhuizen - Groen licht voor een omvangrijk woningbouwplan: de Raad van State verwierp vorige week de bezwaren tegen het plan Van ’t Verlaat en Zevenster. De bouw van 359 woningen, waaronder zorgwoningen in het nieuwe woonzorgcentrum De Zevenster, mag definitief doorgaan.

Een groot obstakel was een naastgelegen bedrijventerrein. De eigenaren en gebruikers van dat terrein waren bang dat de woningen te dicht bij de bedrijven komen te staan en dat ze daarom hun bedrijfsvoering moeten beperken om overlast bij de bewoners te voorkomen.

Het eerste bestemmingsplan voor het grote woningbouwproject werd daarom ook geschorst door de Raad van State. De Raad maakte een zone van honderd meter vrij, waarin voorlopig niet mocht worden gebouwd. De vraag was hoeveel afstand er moet zijn tussen het bedrijventerrein aan de Knibbelweg en de dichtstbij gelegen nieuwe woningen. Volgens de eigenaren van het bedrijventerrein is een afstand van honderd meter vereist. Volgens de gemeente is vijftig meter voldoende.

Om niet te blijven wachten op een mogelijk negatieve uitkomst in dit geschil, kwam de gemeente intussen met een aangepast bestemmingsplan voor het project. Daarin wordt uitgegaan van een afstand van vijftig meter en de bouw van een twee meter hoog geluidsscherm langs een deel van het bedrijventerrein. Daarnaast kwam er aanvullend onderzoek naar mogelijke overlast voor de nieuwe bewoners.

De eigenaren van het bedrijventerrein vinden nog steeds dat er een afstand van honderd meter moet zijn. Vertrouwen in het nut van het geluidsscherm hebben ze niet. Het aangepaste plan heeft het echter gehaald bij de Raad van State. Uit geluidsberekeningen blijkt volgens de Raad dat het scherm wel nut heeft en dat de woningen op vijftig meter afstand kunnen staan zonder dat de bedrijven worden beperkt in hun bedrijfsvoering. (Adrie van der Wel)